Rysowanie obiektowe

termo
Posty: 15
Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 08:02

Rysowanie obiektowe

Postautor: termo » poniedziałek 05 wrz 2016, 09:18

Czy warto jeszcze rysować w CADzie czy może kreski to już przeżytek? Rysowanie obiektowe wcale nie jest trudniejsze od rysowania kreskami. Można by się nawet pokusić o stwierdzenie, że jest wręcz intuicyjne. Tworząc model budynku za pomocą gotowych przestrzennych elementów (ściany, okna, stropy, dachy, kondygnacje, itd.), mimo że pozornie rysujemy na rzucie, równolegle uzyskujemy model 3D. Ponadto wstawiając przegrody, definiujemy ich warstwy (materiały, grubości), przez co program już na rysunku wylicza opór cieplny i całkowity współczynnik przenikania ciepła. Przegrody ponadto budują strukturę budynku: gdy połączymy ze sobą minimum 3 ściany, program sam tworzy z nich pomieszczenie, wyliczając jego powierzchnię i kubaturę. Można też od razu określić funkcję tego pomieszczenia, jaka jest w nim temperatura projektowa, czy jest ono ogrzewane czy nie oraz jakie powinno być w nim natężenie oświetlenia. Wszystkie informacje są automatycznie wyświetlane w tabelce pomieszczenia. Wprowadzone w ten sposób dane mogą zostać wykorzystane do dalszych obliczeń i być wymieniane pomiędzy programami.

rotmistrz
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 06 wrz 2016, 13:16

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: rotmistrz » środa 07 wrz 2016, 09:24

A jaki program umożliwia takie przenoszenie projektów architektonicznych do ARCADIA TERMO ?

Czarek
Posty: 1
Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 09:08

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: Czarek » środa 07 wrz 2016, 11:05

projekt zrobiony z Arcadia Architektura można przenieść do Arcadia Termo.

termo
Posty: 15
Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 08:02

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: termo » czwartek 15 wrz 2016, 08:23

Czarek ma rację. Projektując budynek w ArCADia-ARCHITEKTURA możemy bardzo łatwo i szybko sporządzić np. projektowaną charakterystykę energetyczną, komunikując rysunek z programem ArCADia-TERMO. Do pliku Termo zostaną bowiem przekazane z modelu 3D dane takiej jak: struktura budynku (długości, szerokości, wysokości, powierzchnie, kubatury, liczba kondygnacji), dane pomieszczeń (nazwy/przeznaczenie, temperatury wewnętrzne), dane przegród (typy, warstwy, materiały, grubości, kolejność ułożenia, wsp. U), mostki cieplne i natężenie oświetlenia. Aby dokończyć obliczenia wystarczy tylko określić rodzaj i przeznaczenie budynku, jego lokalizację (strefę klimatyczną), utworzyć strefy cieplne, określić wentylację, zyski wewnętrzne oraz zdefiniować źródła ciepła (ewentualnie w zależności od budynku źródła oświetlenia i/lub chłodu).

strelicja
Posty: 14
Rejestracja: czwartek 15 wrz 2016, 09:06

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: strelicja » piątek 23 wrz 2016, 09:23

Ja, tak jak i rzesze projektantów, wiele lat rysowałam w CAD. Teraz rysuję w BIMie i szczerze nie wyobrażam sobie powrotu do CADa... Co mnie przekonało do rysowania obiektowego? To, że jednym kliknięciem myszy można uzyskać zestawienia pomieszczeń, przegród, zwymiarować cały rysunek, wygenerować rzuty i przekroje, skopiować gotowe kondygnacje, otrzymać rzuty, rozwinięcia i aksonometrie instalacji, zestawienia materiałów i urządzeń, wykonać obliczenia instalacji. Wszystkie zmiany na rysunku są automatycznie aktualizowane we wszystkich tych elementach - to ogromna oszczędność czasu i ułatwienie, bo nic nie umknie. A kiedyś wszystko trzeba było kontrolować i co chwila zmieniać ręcznie: tabele, rzuty, przekroje, rozwinięcia... Prehistoria

Bolko
Posty: 1
Rejestracja: środa 07 wrz 2016, 09:34

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: Bolko » środa 28 wrz 2016, 16:16

Witam wszystkich forumowiczów :-)
Co do rysowania architektury CADem ,to się zgodze ,że to prehistoria, po co się tyle męczyć jak dostępne są modułowe rozwiązania. Tym bardziej ,że programów ,które pozwalają na takie rozwiązania jest mnoga ilość na rynku. Co do samej ArCADi ,to kolega podesłał mi bardzo ciekawy kompleksowy kurs obsługi ArCADi-Architektury 8 na ArCADi 10 stworzony przez inż Tomasza Jankowskiego ,co najważniejsze jest całkowicie bezpłatny. Umieszczony na kanale YouTube Pana Jankowskiego. Polecam gdyż w niebywale sprawny i płynny sposób poruszą się po programie ,aż miło popatrzeć. Poniżej odnośnik:

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... gIj7LrNP7U


Pozdrawiam

strelicja
Posty: 14
Rejestracja: czwartek 15 wrz 2016, 09:06

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: strelicja » środa 16 lis 2016, 12:18

Czarek pisze:projekt zrobiony z Arcadia Architektura można przenieść do Arcadia Termo.


W jaki sposób to zrobić??

termo
Posty: 15
Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 08:02

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: termo » środa 16 lis 2016, 12:45

strelicja pisze:
Czarek pisze:projekt zrobiony z Arcadia Architektura można przenieść do Arcadia Termo.


W jaki sposób to zrobić??


W systemie ArCADia, na pasku System znajduje się przycisk Eksport TERMO. Po jego kliknięciu pojawi się okno wyboru kondygnacji/pomieszczeń, które chcemy przesłać do ArCADia-TERMO. Po zatwierdzeniu zostanie uruchomiony eksport danych i otworzy się program ArCADia-TERMO.

strelicja
Posty: 14
Rejestracja: czwartek 15 wrz 2016, 09:06

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: strelicja » piątek 18 lis 2016, 09:38

Yyyy, chyba coś jest nie tak... nie widzę w ogóle tego przycisku...
Ktoś pomoże??!

termo
Posty: 15
Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 08:02

Re: Rysowanie obiektowe

Postautor: termo » poniedziałek 21 lis 2016, 08:05

A ma Pani zainstalowaną wersję 32 czy 64-bitową?
Przycisk eksportu do ArCADia-TERMO będzie się znajdował tylko w wersji 32-bitowej


Wróć do „OPROGRAMOWANIE - Architektura”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość